OnePlus 6 果粉都 Like [一加手機實測]

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Video is ready, Click Here to View ×


呢部 OnePlus 6,冇講笑,部機真係好靚!OS 又夠簡潔,我做左果粉咁耐,呢部真係惟一有啲心動!

我既器材:kit.com/lokcheung

** 跪求字幕!**
如果你鍾意我既片,鍾意到想幫下手,可否請求你幫我加字幕呢?你唔駛一次過加哂成條片架,所有人都可以幫手加,咁每人出少少力,就可以俾多啲人睇倒我既片!我自己試過加,實在太花時間,寧願用果啲時間拍多條片喇!
加字幕請喺片既右下 click 個齒輪(設定),再 click “字幕”,”新增字幕”

我既器材: /

資助十卜呢個 channel:

新既香港 IG 同 Facebook page
Instagram:
Facebook:

我既英文 channel:

聯絡:hk@lok-cheung.com

Photo:
“關公銅鎏金像” by Wikimedia user SFB Sanxi (CC BY-SA 4.0)

Music:
“lovely rita” by Birocratic (
“corporate japan” by Birocratic (

#OnePlus #OnePlus6 #LokCheung #廣東話 #粵語

Share.

About Author

35 Comments

  1. 關於個 "下巴" 我諗我講得唔夠清楚(你知啦講得太詳細啲人就飛走唔睇架喇!):我知道下巴位係個 screen 有接線有底板;喺片裏面我係話可唔可以將啲螢幕接線之類移上頂,咁個頂有邊但至少個底冇邊,唔駛又 M 額又下巴,我唔識電子野,有冇可能我就唔知喇。當然啦好多電話都係有 M 額又有下巴既

  2. 本來覺得OnePlus 6幾好,睇完反而覺得影相/拍片的部份真係麻麻。
    期待新iPhone實測,有埋Apple Watch Series 4實測仲正!

  3. 唔講唔知,原來1+的1的原意是指其電話生產的prototype,不出售,等到1+1即生產第二部手機才發賣。1+6是1+公司發賣的第七個產品

  4. 真係超好用, 我由iphone 2G, 一直用到iphone 6plus, 最近壞機先換one plus 6,
    原來咁Q好用one plus. 因為好快, 用得好爽真係

  5. 重點係平,而家中國手機可以話係 平靚正, 華為 VIVO OPPO 小米等等牌子,
    遲啲中國出電腦芯心,更希望中國會有自己系統

  6. 我啱啱買咗one plus 6, 想問向上推會show好多應用程式, 可唔可以自行create folder分類apps??我試過一㩒實個icon就move咗去桌面, 因為好多程式好亂,我想執吓整齊d

  7. 既然都可以上到YouTube嘞,就应该明白世界点睇中国制造啦,仲有面讲智做,仲话同萍果机比,少抄d都得呱:!

  8. 國產機識玩就玩小米魅族。 oneplus俾多500可以買三星上一代旗艦。影相拍片超越oneplus好多。 國產UI就小米魅族個好用。 其他真係一般, oneplus個UI講好聽叫簡約 講唔好聽叫簡陋。 oneplus賣4000竟然冇面部解鎖 全黑環境解鎖唔會成功。 小米8 3200度有紅外解鎖,雖然對比face ID唔算特別安全。不過又未去到隨便破解嘅地步每個香港人都好似有幾十億俾人偷咁,我就唔明啦。小米UI 可以單獨俾Apps上指紋鎖, 聊天軟件彈出通知在鎖屏幕情況下可以 隱藏具體信息。 譬如你鎖機新短信到, 一般鎖屏都會顯示到大部分,小米UI可以設置到隱藏全部字眼。咁到底邊個保障到你私隱就睇你點睇。 oneplus 影相水準和小米一樣屬於一般般水準。 一個 有地方做緊3250 而且有售後,一個3999起冇售後。 買oneplus仲不如S8 + 6G版 。 簡潔魅族個flyme都好簡潔的。而且Mon應該是最好的。 因為同三星關係好。 可以攞到最好1080P superamoled 系魅族 其他冇這個待遇。

  9. 十分好的評測,請問拍4k 60fps 時,它的對焦夠快嗎?尤其用作拍常郁動的小孩子,另外當拍4k 60fps夠5分鐘時是否又會停止拍攝存檔?還是會自動繼續開第二個檔拍攝?拍攝發熱問題嚴重嗎?最後它內置系統用上多少記憶體呢?謝謝!