Samsung Galaxy Watch kütyüteszt Dáviddal

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Video is ready, Click Here to View ×


Samsung Galaxy Watch kütyüteszt Dáviddal
A Samsung okosórái mindig is a piac élvonalába tartoztak. A tavalyi Gear S3 pedig már egyenesen a kedvencünk volt, és úgy tűnik, az idei modell – amit a Samsung már nemes egyszerűséggel csak Watchnak nevez – még jobban sikerült.

Ne menjünk most bele abba, hogy honnan szedhette vajon a koreai gyártó az ötletet, hogy Watchnak nevezze a készüléket, hiszen ez mégiscsak egy óra, szóval legyen az, hogy nevén nevezték és kész. Lássuk inkább, hogy miért is szerettük annyira a Samsung Galaxy Watchot.

Külső
Külső tekintetében már az előd is az egyik legmenőbb darab volt a piacon. A Galaxy Gear S3 Frontier vonalai úgy emelkedtek ki a konkurensei közül, mint egy Rolex a hagyományos órák közül. A legfrissebb modell pedig egy picit talán még szebb lett. A recézett, forgatható gyűrűt (lünettát) egy egyszerűbbre cserélték a Samsung dizájnerei, így a robusztus méret dacára is letisztult darabot alkottak. Az egyetlen apró hiba talán a lünetta vastagsága, ami egy kicsit sok lett, de ez igazából egy szubjektív vélemény.
Az óra kétféle mértben létezik, 42mm-es és 46mm-es ármérővel. Nálunk a nagyobb modell járt, amihez egy emberesebb csuklóvastagság kell, ha azonban ez megvan, nagyon szépen mutat rajta a 46mm.
Érdekes módon a színválaszték méretfüggő. Ezüst színben csak a 46mm-es darab elérhető, a kisebb, 42-es pedig fekete, vagy rózsaarany változatban kapható.

Kezelhetőség
A Galaxy Watch a már említett forgatható lünettának köszönhetően rendkívül könnyedén kezelhető. Emellett két nyomógomb és természetesen egy érintésérzékeny kijelző is segíti a felhasználót.
A két gomb közül az egyik “vissza a kezdőképernyőre” gombként működik, a másik nagyjából a lünetta forgatását szimulálja, aminek sok értelme nincs, mert a forgatás annyira tökéletessé teszi a vezérlést, hogy a két gombot alig használja az ember.
Emellett még a kijelző nyomkodása a másik fő kezelési mód, a két módszerrel szinte teljesen lefedhető az összes szolgáltatás. Lehet persze gyors funkciókat is programozni a gombokra – alapértelmezetten mondjuk a hazánkban nem létező Samsung Pay található itt, úgyhogy nemcsak lehet, hanem érdemes is átprogramozni ezeket.

Használat
A Samsung okosórái tavaly óta szerencsére nemcsak az Android, hanem az iOS rendszerű telefonokkal is együttműködik, így iPhone-ra is letölthető a Gear S app. Az óra párosítása pedig nagyon egyszerű, a telefon lépésről lépésre mutatja, mit kell tennünk, tényleg egy perc az egész.
Ezután pedig az óra testreszabása következik.

Hihetetlen mennyiségű óralap található például a rendszerben. Vannak analóg és digitális kijelzők, nagy gyártókra hajazó óralapok, de különleges darabok is, mint például a bináris lapok is. Ezután pedig érdemes egy kis időt szánni az app beállítására, illetve letölteni a Samsung Health appot. Ez utóbbi ugyanis az óra szenzorait használva napi aktivitásainkat, pulzusunkat, alvási időnket és alvásminőségünket segít figyelemmel kísérni. Az óra a legtöbb funkciót maga is megjeleníti egy jól szabott felületen, de a telefon kijelzőjén sokkal összeszedettebb formában, könnyebben tudjuk ezeket kezelni.

Egyébként az óra maga is annyira könnyedén kezelhető, hogy a második edzésre már ki sem vittük magunkkal a telefont. Egy Bluetooth-headset és a Galaxy Watch felelt az edzés ideje alatt a zenei aláfestésről és a gyakorlatok monitorozásáról, valamint az esetlegesen beeső hívások kezeléséről. Szerencsére az értékmegőrző szekrény nem volt páncélozott, és a terem közepén helyezkedett el, így nem volt ezzel gond, mert sajnos nem eSim-es készülék volt nálunk.

Készenléti idő
A készenléti idő változó, és érdekes módon attól függően növekszik, hogy mennyi ideje használjuk az órát.
Az első időkben ugyanis garantáltan egész nap matatni fogunk rajta. Váltogatjuk a számlapokat, méregetjük a pulzusunkat, lapozgatunk az értesítéseink közt, és így le is merítjük az órát legfeljebb két nap alatt. A nagyobbik modell ugyanis, ha már belaktuk és indokolatlanul nem abajgatjuk, 4-5 napot is kibír egy töltéssel.

Összegzés
Ez az óra kiváló. A Samsung Galaxy Watch kialakításában és igényességében felveszi a versenyt a legkomolyabb óragyártók darabjaival is, árában pedig jóval alattuk marad. Gondoljunk csak bele, hogy 110 000 forint körüli (a nagyobbik, de különböző trükkökkel bőven 100 alatt is találunk a neten) árával például a Tag Heuer Connected árának nem egész harmadába kerül. Sőt a nagy konkurens, az Apple Watch is másfélszeres áron indul. A két órát egyébként még összehasonlítani is felesleges, mert mindkettőnek megvan a maga célcsoportja, de az egy érdekes gondolat, hogy

biztosan több olyan iPhone-felhasználó van a világon, aki Samsung okosórát vesz magának, mint olyan androidos, aki Apple Watchot használ.

►►►Dávid Facebookon:
►►►Dávid Instagramon:

Share.

About Author

5 Comments

  1. Sziasztok!
    Körülbelül mennyi időre lehet tervezni az okosórával? Reális az 5-6 év vagy inkább ezek is, ilyen 2-3 évig tervezettek?
    Köszönöm a válaszokat.

  2. Az elején elismert tény, hogy nem volt még okosórája eléggé lesír az egész videóról. Az Apple Watch-csal nem érdemes összehasonlítani ezt az amúgy igen jó kis okosórát, ugyanis az okosórák inkább a platformhoz kötődnek. Az Apple Watch az iOS kiegészítője, iPhone és MacBook használóinak. Ez az óra labdába sem rúg azon a platformon, legfeljebb értesítéseket és üzeneteket tud megjeleníteni. Ugyanez igaz fordítva, az Apple Watch elvérzik az Android világában. És igen, teljesen természetes, hogy az Apple Watch jóval drágább, cserébe jóval stabilabb és átláthatóbb rendszert kapnak a felhasználók. Ez mindig így volt, remélhetőleg az Android is egyszer eljut majd ide, bár a MacOS vs Windows csata alapján évtizedek alatt sem tud felérni egy "minden hardverre gyártott" szoftver az együtt fejlesztett hardver-szoftver kombinációval.